MAROKO – NASZA WIELKA PRZYGODA
Od zawsze naszą pasją są podróże kulinarne. Gdy pierwszy raz wylądowałyśmy w Maroku, nasze serce zabiło do tego kraju.
Marokańczycy tak jak i my, lubują się w pysznym jedzeniu, są gościnni i hojni. Wiedziałyśmy od razu, że chcemy stworzyć takie miejsce w Polsce.
W naszej restauracji każdy może poczuć się jak w marokańskim domu, w którym jest gwarno, radośnie, rodzinnie, a to wszystko w towarzystwie tradycyjnych potraw z regionu Maghrebu.

DLACZEGO KUCHNIA MAROKAŃSKA?

Naszym ulubionym miejscem na souku(targu) są kolorowe, pachnące stoiska, pełne kopców usypanych z przypraw. To tu potrafimy spędzić najwięcej czasu.
Do naszych dań dodajemy najlepszej jakości przyprawy. Tworzymy własne mieszanki, takie jak Ras El Hanout czy Zatar, co sprawia, że nasze dania są niepowtarzalne.
Najsłynniejszym naczyniem w kuchni marokańskiej jest tajine (tagine). To płytkie, okrągłe, gliniane naczynie z wyjątkową, stożkowatą pokrywką. Kształt ten powoduje, że danie nie traci wilgoci i smaku.
U Nas zjesz danie prosto z takiego, gorącego naczynia lub możesz przełożyć je na jeden z pięknie udekorowanych, kolorowych talerzy. Zostały one przywiezione przez Nas bezpośrednio od garncarzy z Maroka. Każdy z nich jest ręcznie robiony, przez co też niepowtarzalny. Sprawia to, że jedzenie jest jeszcze większą przyjemnością.


U Nas napijesz się słynnej berber whisky, która jest marokańskim napojem narodowym. Zielona herbata Gunpowder z duża ilością świeżej, marokańskiej mięty i cukru to nieodłączny element podczas spotkań Marokańczyków.
Parzona w pięknie zdobionych, metalowych dzbankach, przelewana jest z wysoka do dekoracyjnych, małych szklaneczek, tworząc na jej wierzchu delikatną piankę.
Marokański klimat tworzy idealne warunki do wzrostu winorośli. Nie umknęło to uwadze Francuzów, którzy podczas okupacji stworzyli z Maroka, jednego z większych producentów wina na świecie.
Najpopularniejsze i jednocześnie najbardziej unikalne wino, to wino szare (gris). Nasza restauracja jest jedynym miejscem w Polsce, gdzie możecie spróbować tego trunku. W ofercie posiadamy również inne wina regionu Maghrebu, zarówno algierskie jak i tunezyjskie.

Wyróżnienia

Od 2018 roku znajdujemy się w „Żółty Przewodnik Galut&Millau” wyznaczającym trendy kulturowe, nie tylko w Polsce ale i na świecie.

Od 2019 roku jesteśmy wyróżnieni Czapką i utrzymujemy ją do dziś, ciągle się rozwijając i pracując na kolejne.

W Warszawie jesteśmy znani z najlepszego hummusu. Potwierdzają to:
1 miejsce WAWA HUMMUS WEEK.
2 miejsce w rankingu na najlepszy hummus w Warszawie.