KARTA MENU
DANIA
MAROKAŃSKIE
Kuchnia marokańska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Czerpie z berberyjskiej, arabsko-andaluzyjskiej i żydowskiej tradycji kulinarnej. Jej duszą jest melanż niepowtarzalnych smaków, zapachów i barw, a sercem – technika gotowania w glinianych naczyniach na wolnym ogniu, niezmienna od wieków.
Przekąski
Podawane z tradycyjnym chlebkiem berberyjskim, wypiekanym na miejscu (nie dotyczy oliwek oraz tabouleh).

BABA GANOUSH
pasta z opalanych bakłażanów
- 170 g
- / 29 zł

HUMMUS HABIBI
podawany z kaparami, anchois i pieczoną papryką
- 200 g
- / 29 zł

HUMMUS TRADYCYJNY
HUMMUS TRADYCYJNY
- 150 g
- / 23 zł

HUMMUS Z KISZONĄ CYTRYNĄ
z pieczonym czosnkiem, naszymi marynowanymi cytrynami i miętą
- 150 g
- / 28 zł

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- 150 g
- / 26 zł

MECHOUIA
lekko ostry dip z pieczonej papryki i pomidorów
- 150 g
- / 26 zł

OLIWKI
marynowane w oliwie z czosnkiem, świeżych ziołach i przyprawach
- 200 g
- / 23 PLN

OLIWKI W CYTRYNOWEJ CHERMOULI
lekko pikantne, z marynowanym czosnkiem, naszymi kiszonymi cytrynami, ziołami i harissą
- 200 g
- / 26 PLN

TABOULEH
sałatka z kuskusu ze świeżymi warzywami, granatem,
kolendrą i pietruszką
- 300 g
- / 35 zł
CIEPŁE PRZEKĄSKI
Podawane z tradycyjnym chlebkiem berberyjskim, wypiekanym na miejscu.

FASOLA Z KOLENDRĄ
z pomidorami w sosie cytrynowym
- 200 g
- / 27 zł

KREWETKI W HARISSIE
w pikantnym sosie z harissy z czosnkiem, imbirem i kolendrą
- 5 szt.
- / 43 zł

MERGUEZ
nasze domowe północnoafrykańskie kiełbaski jagnięco-wołowe
- 3 szt.
- / 39 zł

SZASZŁYKI CIELĘCE
marynowane w tradycyjnej marokańskiej mieszance przypraw
- 5 szt.
- / 37 zł
ZUPY
Podawane z tradycyjnym chlebkiem berberyjskim, wypiekanym na miejscu.

HARIRA
wegetariańska zupa z ciecierzycą, soczewicą, ryżem, przyprawami,
ziołami i daktylami
- 350 ml
- / 27 zł

SOCZEWICA
gęsta zupa na bulionie wołowym, z drobno posiekanymi warzywami i daktylami
- 350 ml
- / 29 zł
TAJINE
Tradycyjna marokańska potrawa przygotowana i serwowana w glinianym naczyniu, podawana z kuskusem.

JAGNIĘCINA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
w wytrawnym sosie z marchewką, cieciorką i rodzynkami
- 600 g
- / 82 zł

JAGNIĘCINA Z MORELAMI I RODZYNKAMI
w sosie imbirowo-cynamonowym
- 400 g
- / 79 zł

KREWETKI CHERMOULA
w łagodnej marokańskiej marynacie ze świeżymi ziołami, czosnkiem, oliwkami kalamata i marynowaną cytryną
- 7 szt.
- / 69 zł

KREWETKI PO MAROKAŃSKU
w pikantnym sosie z pieczonych papryk i pomidorów z marokańską
mieszanką przypraw
- 7 szt.
- / 69 zł

KURCZAK Z CYTRYNĄ MARYNOWANĄ
w sosie pomidorowo-cebulowym z oliwkami
- 400 g
- / 55 zł

KURCZAK Z RODZYNKAMI
w sosie cebulowym z cieciorką
- 400 g
- / 52 zł

PULPECIKI JAGNIĘCO-WOŁOWE
w ziołowym sosie paprykowo-cebulowym
- 7 szt.
- / 64 zł

WEGETARIAŃSKI Z DAKTYLAMI I KOLENDRĄ
w sosie imbirowo-cynamonowym z marchewką, cukinią i rodzynkami
- 400 g
- / 49 zł

WEGETARIAŃSKI Z DYNIĄ I HARISSĄ
w lekko pikantnym sosie miodowo-cynamonowym z morelami
i marynowaną cytryną
- 400 g
- / 49 zł

WEGETARIAŃSKI Z KALAFIOREM I CYTRYNĄ MARYNOWANĄ
w sosie kardamonowym z oliwkami, pomidorami i ciecierzycą
- 400 g
- / 49 zł

WOŁOWINA Z GROSZKIEM
w lekko pikantnym sosie pomidorowym
- 400 g
- / 62 zł

WOŁOWINA ZE ŚLIWKAMI
w sosie miodowo-imbirowym z migdałami
- 400 g
- / 62 zł
KUSKUS
Tradycyjnie kuskus podaje się w formie usypanej piramidy, pokrytej sosem, mięsem i warzywami

KRÓLEWSKI
bulion wołowy / wołowina / kurczak / nasze grillowane kiełbaski merguez / marchew / rzepa / cukinia / tfaja – karmelizowana cebulka z rodzynkami / pietruszka / kolendra / migdały
- 1200 g
- / 85 zł

WEGETARIAŃSKI
bulion warzywny / marchew / rzepa / cukinia / tfaja – karmelizowana cebulka z rodzynkami / pietruszka / kolendra / migdały
- 1000 g
- / 59 zł

Z KURCZAKIEM
bulion drobiowy / kurczak / marchew / rzepa / cukinia / tfaja –
karmelizowana cebulka z rodzynkami / pietruszka / kolendra / migdały
- 1100 g
- / 69 zł
DESERY

LODY O SMAKU RÓŻANYM
z granatem, sezamem, migdałami, orzechami i daktylami
- 250 g
- / 30 zł

SELLOU
wegańskie ciasteczko z palonej mąki z prażonymi migdałami,
prażonym sezamem, z nutą anyżu oraz cynamonu
- 35 g
- / 10 zł

TAMINA
algierski deser z semoliny z orzechami włoskimi, daktylami, prażonymi migdałami i sezamem oraz domową konfiturą z pomarańczy
- 120 g
- / 26 zł

TRUFLA MAROKAŃSKA
kokosowe ciasteczko z prażonym migdałem w środku
- 30 g
- / 9 zł