KARTA MENU

DANIA
MAROKAŃSKIE

Kuchnia marokańska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Czerpie z berberyjskiej, arabsko-andaluzyjskiej i żydowskiej tradycji kulinarnej. Jej duszą jest melanż niepowtarzalnych smaków, zapachów i barw, a sercem – technika gotowania w glinianych naczyniach na wolnym ogniu, niezmienna od wieków.

Przekąski

Podawane z tradycyjnym chlebkiem berberyjskim, wypiekanym na miejscu (nie dotyczy oliwek oraz tabouleh).

BABA GANOUSH

pasta z opalanych bakłażanów

HUMMUS HABIBI

podawany z kaparami, anchois i pieczoną papryką

HUMMUS TRADYCYJNY

HUMMUS TRADYCYJNY

HUMMUS Z KISZONĄ CYTRYNĄ

z pieczonym czosnkiem, naszymi marynowanymi cytrynami i miętą

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Mechouia

MECHOUIA

lekko ostry dip z pieczonej papryki i pomidorów

OLIWKI

marynowane w oliwie z czosnkiem, świeżych ziołach i przyprawach

OLIWKI W CYTRYNOWEJ CHERMOULI

lekko pikantne, z marynowanym czosnkiem, naszymi kiszonymi cytrynami, ziołami i harissą

TABOULEH

sałatka z kuskusu ze świeżymi warzywami, granatem, kolendrą i pietruszką

CIEPŁE PRZEKĄSKI

Podawane z tradycyjnym chlebkiem berberyjskim, wypiekanym na miejscu.

FASOLA Z KOLENDRĄ

z pomidorami w sosie cytrynowym

KREWETKI W HARISSIE

w pikantnym sosie z harissy z czosnkiem, imbirem i kolendrą

MERGUEZ

nasze domowe północnoafrykańskie kiełbaski jagnięco-wołowe

SZASZŁYKI CIELĘCE

marynowane w tradycyjnej marokańskiej mieszance przypraw

ZUPY

Podawane z tradycyjnym chlebkiem berberyjskim, wypiekanym na miejscu.

HARIRA

wegetariańska zupa z ciecierzycą, soczewicą, ryżem, przyprawami, ziołami i daktylami

SOCZEWICA

gęsta zupa na bulionie wołowym, z drobno posiekanymi warzywami i daktylami

TAJINE

Tradycyjna marokańska potrawa przygotowana i serwowana w glinianym naczyniu, podawana z kuskusem.

JAGNIĘCINA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

w wytrawnym sosie z marchewką, cieciorką i rodzynkami

JAGNIĘCINA Z MORELAMI I RODZYNKAMI

w sosie imbirowo-cynamonowym

KREWETKI CHERMOULA

w łagodnej marokańskiej marynacie ze świeżymi ziołami, czosnkiem, oliwkami kalamata i marynowaną cytryną
krewetki po marokańsku

KREWETKI PO MAROKAŃSKU

w pikantnym sosie z pieczonych papryk i pomidorów z marokańską mieszanką przypraw

KURCZAK Z CYTRYNĄ MARYNOWANĄ

w sosie pomidorowo-cebulowym z oliwkami

KURCZAK Z RODZYNKAMI

w sosie cebulowym z cieciorką

PULPECIKI JAGNIĘCO-WOŁOWE

w ziołowym sosie paprykowo-cebulowym
z daktylami i kolendrą

WEGETARIAŃSKI Z DAKTYLAMI I KOLENDRĄ

w sosie imbirowo-cynamonowym z marchewką, cukinią i rodzynkami

WEGETARIAŃSKI Z DYNIĄ I HARISSĄ

w lekko pikantnym sosie miodowo-cynamonowym z morelami i marynowaną cytryną

WEGETARIAŃSKI Z KALAFIOREM I CYTRYNĄ MARYNOWANĄ

w sosie kardamonowym z oliwkami, pomidorami i ciecierzycą

WOŁOWINA Z GROSZKIEM

w lekko pikantnym sosie pomidorowym

WOŁOWINA ZE ŚLIWKAMI

w sosie miodowo-imbirowym z migdałami

KUSKUS

Tradycyjnie kuskus podaje się w formie usypanej piramidy, pokrytej sosem, mięsem i warzywami

KRÓLEWSKI

bulion wołowy / wołowina / kurczak / nasze grillowane kiełbaski merguez / marchew / rzepa / cukinia / tfaja – karmelizowana cebulka z rodzynkami / pietruszka / kolendra / migdały

WEGETARIAŃSKI

bulion warzywny / marchew / rzepa / cukinia / tfaja – karmelizowana cebulka z rodzynkami / pietruszka / kolendra / migdały

Z KURCZAKIEM

bulion drobiowy / kurczak / marchew / rzepa / cukinia / tfaja – karmelizowana cebulka z rodzynkami / pietruszka / kolendra / migdały

DESERY

LODY O SMAKU RÓŻANYM

z granatem, sezamem, migdałami, orzechami i daktylami

SELLOU

wegańskie ciasteczko z palonej mąki z prażonymi migdałami, prażonym sezamem, z nutą anyżu oraz cynamonu

TAMINA

algierski deser z semoliny z orzechami włoskimi, daktylami, prażonymi migdałami i sezamem oraz domową konfiturą z pomarańczy

TRUFLA MAROKAŃSKA

kokosowe ciasteczko z prażonym migdałem w środku