Dlaczego Kuchnia marokańska?
Najsłynniejszym naczyniem w kuchni marokańskiej jest tajine(tagine). To płytkie, okrągłe, gliniane naczynie
z wyjątkową, stożkowatą pokrywką. Kształt ten powoduje, że danie nie traci wilgoci i smaku. U Nas zjesz danie prosto
z takiego, gorącego naczynia lub możesz przełożyć je na jeden z pięknie udekorowanych, kolorowych talerzy. Zostały one przywiezione przez Nas bezpośrednio od garncarzy
z Maroka. Każdy z nich jest ręcznie robiony, przez co też niepowtarzalny. Sprawia to, że jedzenie jest jeszcze większą przyjemnością.
U Nas napijesz się słynnej berber whisky, która jest marokańskim napojem narodowym. Zielona herbata Gunpowder z duża ilością świeżej, marokańskiej mięty i cukru to nieodłączny element podczas spotkań Marokańczyków. Parzona w pięknie zdobionych, metalowych dzbankach, przelewana jest z wysoka do dekoracyjnych, małych szklaneczek, tworząc na jej wierzchu delikatną piankę.
Marokański klimat tworzy idealne warunki do wzrostu winorośli. Nie umknęło to uwadze Francuzów, którzy podczas okupacji stworzyli z Maroka, jednego z większych producentów wina na świecie. Najpopularniejsze i jednocześnie najbardziej unikalne wino, to wino szare (gris). Nasza restauracja jest jedynym miejscem w Polsce, gdzie możecie spróbować tego trunku. W ofercie posiadamy również inne wina regionu Maghrebu, zarówno algierskie jak i tunezyjskie.
Naszym ulubionym miejscem na souku(targu) są kolorowe, pachnące stoiska, pełne kopców usypanych z przypraw. To tu potrafimy spędzić najwięcej czasu. Do naszych dań dodajemy najlepszej jakości przyprawy. Tworzymy własne mieszanki, takie jak Ras El Hanout czy Zatar, co sprawia, że nasze dania są niepowtarzalne.
Aktualne menu
PRZEKĄSKi
Podawane z tradycyjnym chlebem berberyjskim, pieczonym na miejscu.
OLIWKI
zielone i czarne marynowane w oliwie z czosnkiem, przyprawami i świeżymi ziołami – 21
OLIWKI W CYTRYNOWEJ CHERMOULI
lekko pikantne z marynowanym czosnkiem, naszymi kiszonymi cytrynami, ziołami i harissą- 24
HUMMUS TRADYCYJNY – 21
HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI– 24
HUMMUS PIKANTNY – 22
HUMMUS HABIBI – hummus podawany z kaparami, anchois i pieczoną papryką – 25
HUMMUS Z KISZONĄ CYTRYNĄ – z pieczonym czosnkiem, naszymi marynowanymi cytrynami oraz miętą – 26
BABA GANOUSH
pasta z opalanych nad ogniem – 27
MECHOUIA
lekko pikantna pasta z pieczonych papryk i pomidorów – 24
TABOULEH
sałatka z kuskusu ze świeżymi warzywami, granatem, miętą, kolendrą i pietruszką – 30
CIEPŁE PRZEKĄSKI
Podawane z tradycyjnym chlebem berberyjskim, wypiekanym na miejscu
FASOLA Z KOLENDRĄ
w sosie pomidorowym z cytryną marynowaną – 25
MERGUEZ (3 szt. / 3 pc.)
nasze domowe północnoafrykańskie kiełbaski jagnięco-wołowe
our home North-African lamb-beef sausages
35 zł
SZASZŁYKI CIELĘCE (5 szt.) VEAL SHASHLIK (5 pc.)
marynowane w tradycyjnej marokańskiej mieszance przypraw
marinated in traditional Moroccan spices
33 zł
KREWETKI W HARISSIE SHRIMP IN HARISSA
w pikantnym sosie z harissy z czosnkiem, imbirem i kolendrą
in a spicy harissa sauce with garlic, ginger and coriander
41 zł
ZUPY
SOUPS
Tradycyjne zupy podawane z pieczywem berberyjskim wypiekanym na miejscu
Traditional Maghrebian soups served with freshly baked, homemade berber bread
HARIRA HARIRA
lekko pikantna, wegetariańska zupa z ciecierzycą, soczewicą, ryżem, przyprawami
ziołami i daktylami
slightly spicy vegetarian Moroccan lentil and chickpea soup with rice herbs, dates
24 zł
SOCZEWICA BEEF & LENTIL SOUP
gęsta zupa z wołowiną, z drobno posiekanymi warzywami i daktylami
thick beef and lentil soup mixed with vegetables and dates
26 zł
TAJINE
TAJINE
Tradycyjna marokańska potrawa przygotowana i serwowana w glinianym naczyniu, podawana z kuskusem
Traditional Moroccan dish prepared and served in a clay pot with couscous
KURCZAK Z RODZYNKAMI CHICKEN WITH RAISINS
w sosie cebulowym z cieciorką
in an onion sauce with cheakpea
46 zł
KURCZAK Z CYTRYNĄ MARYNOWANĄ CHICKEN WITH PRESERVED LEMONS
w sosie pomidorowo-cebulowym z oliwkami
in a tomato-onion sauce with olives
49 zł
WOŁOWINA ZE ŚLIWKAMI BEEF WITH PRUNES
w sosie miodowo-imbirowym z migdałami
in a honey-ginger sauce with almonds
54 zł
WOŁOWINA Z GROSZKIEM BEEF WITH PEES
w lekko pikantnym sosie pomidorowym
in a slighty spicy tomato sauce
55 zł
PULPECIKI JAGNIĘCO-WOŁOWE LAMB-BEEF MEATBALLS
w ziołowym sosie paprykowo-cebulowym
in a Moroccan-spiced pepper-onion sauce
57 zł
JAGNIĘCINA Z MORELAMI I RODZYNKAMI LAMB WITH APRICOTS AND RAISINS
w sosie imbirowo-cynamonowym
in a ginger-cinnamon sauce
70 zł
JAGNIĘCINA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ LAMB WITH GREEN BEANS
w wytrawnym sosie z marchewką, cieciorką i rodzynkami
in a mature sauce with carrot, cheakpea and raisins
72 zł
WEGETARIAŃSKI Z DAKTYLAMI I KOLENDRĄ VEGETARIAN WITH DATES AND CORIANDER
w lekko pikantnym sosie imbirowo-cynamonowym z cieciorką i rodzynkami
in a slighty spicy ginger-cinnamon sauce with cheakpea and raisins
47 zł
WEGETARIAŃSKI Z DYNIĄ I HARISSĄ VEGETARIAN WITH PUMKINS AND HARRISA
w lekko pikantnym sosie miodowo-cynamonowym z cieciorką i kiszoną cytryną
in a slighty spicy honey-cinnamon sauce with cheakpea and preserved lemons
48 zł
WEGETARIAŃSKI Z OKRĄ I RAS EL HANOUT VEGETARIAN WITH OKRA AND RAS EL HANOUT
w wytrawnym sosie różanym z pomidorami, ciecierzycą i ziołami
in a mature rose sauce with tomatoes, chickpeas and herbs
49 zł
KREWETKI PO MAROKAŃSKU MOROCCAN SHRIMP
w pikantnym sosie z pieczonych papryk i pomidorów z marokańską mieszanką przypraw
in a spicy sauce of roasted peppers and tomatoes with a Maroccan spice mix
65 zł
KUSKUS COUSCOUS
Tradycyjnie kuskus podawano w formie usypanej piramidy, pokrytej sosem, mięsem
i warzywami. W Maghrebie serwujemy kuskus osobno, tak, aby każdy mógł mieszać składniki na swój własny ulubiony sposób.
Couscous is traditionally served mixed together with vegetables, sauce and meat.
At Maghreb we serve the couscous separately, so that everyone can mix the ingredients in their own favorite way.
Z KURCZAKIEM WITH CHICKEN
z warzywami, posypany świeżą kolendrą i pietruszką
with vegetables, sprinkled with fresh coriander and parsley
55 zł
KRÓLEWSKI ROYAL
z wołowiną, kurczakiem, kiełbaskami merguez i warzywami, posypany świeżą kolendrą i pietruszką
with beef, merguez sausages and vegetables, sprinkled with fresh coriander and parsley
69 zł
WEGETARIAŃSKI VEGETARIAN
z warzywami, posypany świeżą kolendrą i pietruszką
with vegetables, sprinkled with fresh coriander and parsley
46 zł
DESERY
DESSERTS
TAMINA TAMINA
algierski deser z semoliny z orzechami włoskimi, daktylami, prażonymi migdałami i sezamem oraz domową konfiturą z pomarańczy
Algerian semolina sweet desert served with walnuts, dates, roasted almonds, sesame and homemade orange jam
22 zł
LODY O SMAKU RÓŻANYM ROSE WATER FLAVOUR ICE CREAM
z granatem, miętą, sezamem, migdałami, orzechami i daktylami
with almonds, walnuts, pomegranate, dates and mint
26 zł
SELLOU
wegańskie ciasteczko z palonej mąki, z prażonymi migdałami, prażonym sezamem, z nutą anyżu oraz cynamonu
vegan cookie of roasted flour, with roasted almonds, roasted sesame with a hint of anise and cinnamon
9 zł
TRUFLA MAROKAŃSKA MOROCCAN TRUFFLE
kokosowe ciasteczko z prażonym migdałem w środku cena
coconut cookie with roasted almond inside
8 zł