The Menu

Dlaczego Kuchnia marokańska?

Najsłynniejszym naczyniem w kuchni marokańskiej jest tajine(tagine). To płytkie, okrągłe, gliniane naczynie
z wyjątkową, stożkowatą pokrywką. Kształt ten powoduje, że danie nie traci wilgoci i smaku. U Nas zjesz danie prosto
z takiego, gorącego naczynia lub możesz przełożyć je na jeden z pięknie udekorowanych, kolorowych talerzy. Zostały one przywiezione przez Nas bezpośrednio od garncarzy 
z Maroka. Każdy z nich jest ręcznie robiony, przez co też niepowtarzalny. Sprawia to, że jedzenie jest jeszcze większą przyjemnością.

U Nas napijesz się słynnej berber whisky, która jest marokańskim napojem narodowym. Zielona herbata Gunpowder z duża ilością świeżej, marokańskiej mięty i cukru to nieodłączny element podczas spotkań Marokańczyków. Parzona w pięknie zdobionych, metalowych dzbankach, przelewana jest z wysoka do dekoracyjnych, małych szklaneczek, tworząc na jej wierzchu delikatną piankę.

Marokański klimat tworzy idealne warunki do wzrostu winorośli. Nie umknęło to uwadze Francuzów, którzy podczas okupacji stworzyli z Maroka, jednego z większych producentów wina na świecie. Najpopularniejsze i jednocześnie najbardziej unikalne wino, to wino szare (gris). Nasza restauracja jest jedynym miejscem w Polsce, gdzie możecie spróbować tego trunku. W ofercie posiadamy również inne wina regionu Maghrebu, zarówno algierskie jak i tunezyjskie.

Naszym ulubionym miejscem na souku(targu) są kolorowe, pachnące stoiska, pełne kopców usypanych z przypraw. To tu potrafimy spędzić najwięcej czasu. Do naszych dań dodajemy najlepszej jakości przyprawy. Tworzymy własne mieszanki, takie jak Ras El Hanout czy Zatar, co sprawia, że nasze dania są niepowtarzalne.

Aktualne menu

PRZEKĄSKI APPETIZERS

Podawane z tradycyjnym chlebem berberyjskim, pieczonym na miejscu
Served with freshly baked, traditional homemade berber bread

OLIWKI  OLIVES        
zielone i czarne marynowane w oliwie z czosnkiem, przyprawami i świeżymi ziołami
green and black olives marinated in olive oil with garlic, spices and fresh herbs

17 zł

OLIWKI W CYTRYNOWEJ CHERMOULI  OLIVES WITH LEMON CHERMOULA                 
lekko pikantne z marynowanym czosnkiem, naszymi kiszonymi cytrynami, ziołami i harissą
slightly spicy, with marinated garlic, our preserved lemons, herbs and harissa

19 zł

HUMMUS TRADYCYJNY TRADITIONAL HUMMUS

17 zł

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI HUMMUS WITH SUN-DRIED TOMATOES

19 zł

HUMMUS PIKANTNY SPICY HUMMUS

18 zł

HUMMUS ZE SKÓRKĄ Z CYTRYNY HUMMUS WITH LEMON ZEIST

18 zł

HUMMUS HABIBI HUMMUS HABIBI                                                     
hummus podawany z kaparami, anchois i pieczoną papryką
hummus served with capers, anchovies and roasted peppers

20 zł

HUMMUS Z KISZONĄ CYTRYNĄ HUMMUS WITH PRESERVED LEMONS                                                    
z pieczonym czosnkiem, naszymi marynowanymi cytrynami oraz miętą
with roasted garlic, homemade preserved lemons and mint 

21zł

BABA GANOUSH BABA GANOUSH                                                        
pasta z opalanych nad ogniem bakłażanów roasted eggplant dip

21 zł

MECHOUIA MECHOUIA                                                                         
lekko pikantna pasta z pieczonych papryk i pomidorów
roasted peppers and tomatoes slighty spicy dip

19 zł

TABOULEH TABOULEH                                                                         
sałatka z kuskusu ze świeżymi warzywami, granatem, miętą, kolendrą i pietruszką
couscous salad with fresh vegetables, pomegranade, mint, coriander and parsley

24 zł

CIEPŁE PRZEKĄSKI HOT APPETIZERS

Podawane z tradycyjnym chlebem berberyjskim, wypiekanym na miejscu
Served with freshly baked, traditional homemade berber bread

FASOLA Z KOLENDRĄ WHITE BEANS WITH CORIANDER                       
w sosie pomidorowym z cytryną marynowaną
in a tomato-preserved lemon sauce

18 zł

MERGUEZ (3 szt. / 3 pc.)                                                                      
nasze domowe północnoafrykańskie kiełbaski jagnięco-wołowe
our home North-African lamb-beef sausages

25 zł

SZASZŁYKI CIELĘCE (5 szt.) VEAL SHASHLIK (5 pc.)                             
marynowane w tradycyjnej marokańskiej mieszance przypraw
marinated in traditional Moroccan spices

22 zł

KREWETKI W HARISSIE SHRIMP IN HARISSA
w pikantnym sosie z harissy z czosnkiem, imbirem i kolendrą 
in a spicy harissa sauce with garlic, ginger and coriander 

36 zł

ZUPY
SOUPS

Tradycyjne zupy podawane z pieczywem berberyjskim wypiekanym na miejscu
Traditional Maghrebian soups served with freshly baked, homemade berber bread

HARIRA HARIRA                                                                                    
lekko pikantna, wegetariańska zupa z ciecierzycą, soczewicą, ryżem, przyprawami
ziołami i daktylami
slightly spicy vegetarian Moroccan lentil and chickpea soup with rice herbs, dates

19 zł

SOCZEWICA BEEF & LENTIL SOUP                                                           
gęsta zupa z wołowiną, z drobno posiekanymi warzywami i daktylami
thick beef and lentil soup mixed with vegetables and dates

20 zł

KREM Z PIECZONEJ DYNI ROASTED PUMPKIN CREAM                                                       
z pieczonym czosnkiem, kremem kokosowo-imbirowym, pistacjami, granatem oraz miętą we własnej mieszance przypraw Ras el Hanout
roasted garlic, cream coconut-ginger, pistachios, pomegranate and mint in your own mix of Ras el Hanout spices

19 zł

TAJINE
TAJINE

Tradycyjna marokańska potrawa przygotowana i serwowana w glinianym naczyniu, podawana z kuskusem
Traditional Moroccan dish prepared and served in a clay pot with couscous

KURCZAK Z RODZYNKAMI CHICKEN WITH RAISINS                             
w sosie cebulowym z cieciorką
in an onion sauce with cheakpea

38 zł

KURCZAK Z CYTRYNĄ MARYNOWANĄ  CHICKEN WITH PRESERVED LEMONS               
w sosie pomidorowo-cebulowym z oliwkami
in a tomato-onion sauce with olives

42 zł

WOŁOWINA ZE ŚLIWKAMI BEEF WITH PRUNES                                 
w sosie miodowo-imbirowym z migdałami
in a honey-ginger sauce with almonds

45 zł

WOŁOWINA Z GROSZKIEM  BEEF WITH PEES                                     
w lekko pikantnym sosie pomidorowym
in a slighty spicy tomato sauce

46 zł

PULPECIKI JAGNIĘCO-WOŁOWE LAMB-BEEF MEATBALLS                
w ziołowym sosie paprykowo-cebulowym
in a Moroccan-spiced  pepper-onion sauce

48 zł

JAGNIĘCINA Z MORELAMI I RODZYNKAMI  LAMB WITH APRICOTS AND RAISINS       
w sosie imbirowo-cynamonowym
in a ginger-cinnamon sauce

57 zł

JAGNIĘCINA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ LAMB WITH GREEN BEANS 
w wytrawnym sosie z marchewką, cieciorką i rodzynkami
in a mature sauce with carrot, cheakpea and raisins

59 zł

WEGETARIAŃSKI Z DAKTYLAMI I KOLENDRĄ VEGETARIAN WITH DATES AND CORIANDER
w lekko pikantnym sosie imbirowo-cynamonowym z cieciorką i rodzynkami
in a slighty spicy ginger-cinnamon sauce with cheakpea and raisins

40 zł

WEGETARIAŃSKI Z DYNIĄ I HARISSĄ VEGETARIAN WITH PUMKINS AND HARRISA 
w lekko pikantnym sosie miodowo-cynamonowym z cieciorką i kiszoną cytryną
in a slighty spicy honey-cinnamon sauce with cheakpea and preserved lemons

41 zł

KREWETKI PO MAROKAŃSKU MOROCCAN SHRIMP 
w pikantnym sosie z pieczonych papryk i pomidorów z marokańską mieszanką przypraw
in a spicy sauce of roasted peppers and tomatoes with a Maroccan spice mix

55 zł

KUSKUS COUSCOUS

Tradycyjnie kuskus podawano w formie usypanej piramidy, pokrytej sosem, mięsem
i warzywami. W Maghrebie serwujemy kuskus osobno, tak, aby każdy mógł mieszać składniki na swój własny ulubiony sposób.
Couscous is traditionally served mixed together with vegetables, sauce and meat.
At Maghreb we serve the couscous separately, so that everyone can mix the ingredients in their own favorite way.

Z KURCZAKIEM WITH CHICKEN                                                             
z warzywami, posypany świeżą kolendrą i pietruszką
with vegetables, sprinkled with fresh coriander and parsley

46 zł

KRÓLEWSKI ROYAL                                                                               
z wołowiną, kurczakiem, kiełbaskami merguez i warzywami, posypany świeżą kolendrą i pietruszką
with beef, merguez sausages and vegetables, sprinkled  with fresh coriander and parsley

59 zł

WEGETARIAŃSKI VEGETARIAN                                                            
z warzywami, posypany świeżą kolendrą i pietruszką
with vegetables, sprinkled with fresh coriander and parsley

39 zł

DESERY
DESSERTS

TAMINA TAMINA         
algierski deser z semoliny z orzechami włoskimi, daktylami, prażonymi migdałami i sezamem oraz domową konfiturą z pomarańczy
Algerian semolina sweet desert served with walnuts, dates, roasted almonds, sesame and homemade orange jam

17 zł

LODY O SMAKU RÓŻANYM ROSE WATER FLAVOUR  ICE CREAM        
z granatem, miętą, sezamem, migdałami, orzechami i daktylami
with almonds, walnuts, pomegranate, dates and mint

20 zł

SELLOU        
wegańskie ciasteczko z palonej mąki, z prażonymi migdałami, prażonym sezamem, z nutą anyżu oraz cynamonu
vegan cookie of roasted flour, with roasted almonds, roasted sesame with a hint of anise and cinnamon

6 zł

TRUFLA MAROKAŃSKA MOROCCAN TRUFFLE        
kokosowe ciasteczko z prażonym migdałem w środku cena 
coconut cookie with roasted almond inside

5 zł