O MAGHREBIE
#littlemorrocoinwarsaw
KUCHNIA
MAROKAŃSKA
Od zawsze naszą pasją są podróże kulinarne. Gdy pierwszy raz wylądowałyśmy w Maroku, nasze serce zabiło do tego kraju.
Marokańczycy tak jak i my, lubują się w pysznym jedzeniu, są gościnni i hojni. Wiedziałyśmy od razu, że chcemy stworzyć takie miejsce w Polsce.
W naszej restauracji każdy może poczuć się jak w marokańskim domu, w którym jest gwarno, radośnie, rodzinnie, a to wszystko w towarzystwie tradycyjnych potraw z regionu Maghrebu.
Kasia i Ola z zespołem
Maroko – nasza kulinarna przygoda
MAROKAŃSKIE PRZYPRAWY
Naszym ulubionym miejscem na souku (targu) są kolorowe, pachnące stoiska, pełne kopców usypanych z przypraw. To tu potrafimy spędzić najwięcej czasu. Do naszych dań dodajemy najlepszej jakości przyprawy. Tworzymy własne mieszanki, takie jak Ras El Hanout czy Zatar, co sprawia, że nasze dania są niepowtarzalne.
TAJINE
Najsłynniejszym naczyniem w kuchni marokańskiej jest tajine (tagine). To płytkie, okrągłe, gliniane naczynie z wyjątkową, stożkowatą pokrywką. Kształt ten powoduje, że danie nie traci wilgoci i smaku.
U Nas zjesz danie prosto z takiego, gorącego naczynia lub możesz przełożyć je na jeden z pięknie udekorowanych, kolorowych talerzy. Zostały one przywiezione przez Nas bezpośrednio od garncarzy z Maroka. Każdy z nich jest ręcznie robiony, przez co też niepowtarzalny. Sprawia to, że jedzenie jest jeszcze większą przyjemnością.
BERBER WHISKY
U Nas napijesz się słynnej berber whisky, która jest marokańskim napojem narodowym. Zielona herbata Gunpowder z duża ilością świeżej, marokańskiej mięty i cukru to nieodłączny element podczas spotkań Marokańczyków.
Parzona w pięknie zdobionych, metalowych dzbankach, przelewana jest z wysoka do dekoracyjnych, małych szklaneczek, tworząc na jej wierzchu delikatną piankę
MAROKAŃSKIE WINA
Marokański klimat tworzy idealne warunki do wzrostu winorośli. Nie umknęło to uwadze Francuzów, którzy podczas okupacji stworzyli z Maroka, jednego z większych producentów wina na świecie.
Najpopularniejsze i jednocześnie najbardziej unikalne wino, to wino szare (gris). Nasza restauracja jest jedynym miejscem w Polsce, gdzie możecie spróbować tego trunku. W ofercie posiadamy również inne wina regionu Maghrebu, zarówno algierskie jak i tunezyjskie.
Zapisujemy w „naszym dzienniczku” opinie i nagrody. Mobilizują nas do dbania o każdy szczegół. Od 2018 roku znajdujemy się w „Żółty Przewodnik Galut&Millau” wyznaczającym trendy kulturowe, nie tylko w Polsce ale i na świecie.
Od 2019 roku jesteśmy wyróżnieni Czapką i utrzymujemy ją do dziś, ciągle się rozwijając i pracując na kolejne.
W Warszawie jesteśmy znani z najlepszego hummusu.
Potwierdzają to:
– pierwsze miejsce WAWA HUMMUS WEEK,
– drugie miejsce w rankingu na najlepszy hummus w Warszawie.