KARTA MENU

DANIA MAROKAŃSKIE

Kuchnia marokańska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Czerpie z berberyjskiej, arabsko-andaluzyjskiej i żydowskiej tradycji kulinarnej. Jej duszą jest melanż niepowtarzalnych smaków, zapachów i barw, a sercem – technika gotowania w glinianych naczyniach na wolnym ogniu, niezmienna od wieków.

KURCZAK Z RODZYNKAMI

w sosie cebulowym z cieciorką

KREWETKI W HARISSIE

w pikantnym sosie z harissy z czosnkiem, imbirem i kolendrą

SOCZEWICA

gęsta zupa na bulionie wołowym, z drobno posiekanymi warzywami i daktylami

HARIRA

wegetariańska zupa z ciecierzycą, soczewicą, ryżem, przyprawami, ziołami i daktylami

SZASZŁYKI CIELĘCE

marynowane w tradycyjnej marokańskiej mieszance przypraw

MERGUEZ

nasze domowe północnoafrykańskie kiełbaski jagnięco-wołowe

TABOULEH

sałatka z kuskusu ze świeżymi warzywami, granatem, kolendrą i pietruszką

BABA GANOUSH

pasta z opalanych bakłażanów

HUMMUS Z KISZONĄ CYTRYNĄ

z pieczonym czosnkiem, naszymi marynowanymi cytrynami i miętą

HUMMUS HABIBI

podawany z kaparami, anchois i pieczoną papryką